Fel principal, Peste si fructe de mare

Cartofi cu ton la cuptor


cartofi cu ton

Conserva cu ton este cea care m-a scos de multe ori din impas în serile aglomerate, când nu aveam timp pentru a pregăti ceva de mâncare. Fie că era vorba de o salată cu multe legume şi ton, ori poate paste cu ton (găsiţi aici o reţetă pe care o iubesc) sau pasta de ton pe care o servesc pe felii de pâine prăjită (reţeta aici), niciodată nu am fost dezamăgită de conserva cu ton.

De data aceasta am vrut ceva mai mult, ceva săţios, potrivit mai degrabă pentru prânz. Combinaţia de cartofi rumeniţi în cuptor, praz, bulion şi ton s-a dovedit a fi una câştigătoare. Nici nu mă aşteptam la altceva, mai ales că totul a fost acoperit şi de un strat de caşcaval.

Ingrediente cartofi cu ton la cuptor

  • 750 gr cartofi
  • jumătate de linguriţă oregano uscat
  • o conservă de ton în suc propriu
  • 330 ml bulion
  • 100 ml apă
  • 1 praz (doar partea albă)
  • o linguriţă de capere
  • sare, piper
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 100 gr caşcaval

Mod de preparare cartofi cu ton la cuptor

  1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie în felii groase, pe lungime (wedges).
  2. Se pun în tavă, se adaugă două linguri de ulei de măsline, sare, piper şi oregano uscat. Se amestecă astfel încât toţi cartofii să fie acoperiţi de ulei şi condimente.
  3. Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.
  4. Cartofii se coc pentru 30 de minute la 200 de grade – după primul sfert de oră amestecaţi cu grijă cartofii.
  5. Între timp, se pregăteşte sosul de roşii cu ton şi praz.
  6. Partea albă a unui fir de praz se taie în jumătate, pe lungime şi apoi se feliază subţire.
  7. Într-o tigaie se încinge o lingură de ulei de măsline. Se adaugă prazul şi se căleşte preţ de 3-4 minute, la foc mediu.
  8. Se scurge sucul din conserva de ton şi se adaugă tonul peste praz.
  9. Tot în acest moment, se pun şi bulionul, apa, caperele, sare şi piper.
  10. Se lasă să fiarbă la foc mic încă 5 minute, amestecând din când în când.
  11. Când cartofii sunt rumeniţi la exterior şi moi la interior (aprox 30 de minute), se pun în tigaie, peste sosul de roşii cu ton.
  12. Se amestecă bine şi se potrivesc de sare şi piper.
  13. Se pun cartofii cu ton într-un vas ceramic şi se presară caşcavalul ras.
  14. Se mai dau la cuptor încă 8 minute, până când caşcavalul s-a topit.
  15. Cartofii cu ton şi praz se servesc imediat ce au fost scoşi din cuptor, însoţiţi de o salată verde.

Să aveţi spor şi poftă!

cartofi cu ton
0 Comments
Tags: ,

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline