Fel principal, Garnituri, Vegan

Caponata (tocăniţă de vinete siciliană)

 

Păi dacă vă spuneam că am făcut o pasiune pentru vinete, chiar vorbeam serios. După cea mai tare reţetă de paste – o găsiţi aici, a venit rândul unui preparat sicilian care se potriveşte perfect cu vorba autohtonă “câte bordeie, atâtea obiceie”. Caponata este de fapt un de ghiveci de legume care are la bază vinetele – des întâlnite în reţetele siciliene – restul ingredientelor variind în funcţie de preferinţe. Astfel, fiecare restaurant are reţeta sa, fiecare bucătar susţine că preparatul lui este cel tradiţional. Eu am ales să combin vinetele cu zucchini, ardei gras şi câteva alte ingrediente pe care le  găsiţi mai jos.

Ingrediente

2 vinete (aproximativ 600 gr)

1 zucchini

1 ardei gras verde

1 ardei gras portocaliu

1 ceapă mare

3 grăunţe de usturoi

100 gr măsline verzi fără sâmburi

1 lingură capere

o conservă roşii cherry în suc de roşii (450 gr)

sare, piper

1 linguriţă busuioc uscat

o legătură de pătrunje verde

3 linguri ulei de măsline

Preparare

  1. Vinetele se taie în sferturi pe lungime apoi se feliază.
  2. Se presară sare peste vinete şi se lasă deoparte câteva minute.
  3. Ardeii se spală şi se pun la copt (în cuptorul preîncălzit la 200 de grade) pentru 10 minute. Se scot din cuptor şi se lasă 5 minute într-o pungă sau într-un bol acoperit cu folie alimentară.
  4. Ardeii se curăţă de pieliţă şi se taie în bucăţi mari.
  5. Ceapa se toacă mărunt, iar usturoiul se feliază subţire.
  6. Zucchini se taie în sferturi pe lungime şi apoi se feliază.
  7. Într-o cratiţă se încinge uleiul de măsline şi se călesc ceapa şi usturoiul câteva minute la foc mediu.
  8. Se adaugă vinetele şi se gătesc 3-4 minute.
  9. Se adaugă zucchini, ardeii, caperele scurse, măsline tocate grosier, se pune capacul şi se gătesc legumele 10 minute.
  10. Se adaugă roşiile cu tot cu sucul din conservă, 100 ml apă, busuiocul, sare şi piper (după gust).
  11. Se găteşte caponata încă 15-20 de minute la foc mic.
  12. La final, se presară pătrunjelul tocat.
  13. Caponata se serveşte fierbinte, ca fel principal sau garnitură, dar neapărat însoţită de o felie de pâine prăjită.

Poftă bună!

 

 

0 Comments

lacrimioara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Inline
Inline