SuperBlog

Banii nu aduc fericirea, dar Şcoala de bani ne învaţă ce să facem cu ei

A fi sau a nu fi independent?

Mai devreme sau mai târziu toţi devenim cu adevărat adulţi şi trebuie să învăţăm să trăim pe cont propriu. Când eram studentă visam la ziua când voi fi pe picioarele mele, când voi fi independentă, fără să-mi dau seama că asta atrage cu sine şi nevoia de independenţă financiară.

Am terminat facultatea, a început “distracţia”. Încă de la primul salariu am apelat la ajutorul unui consultant financiar pentru că nu aveam nici cea mai mică idee despre ce aş putea face pentru a economisi o mică parte din salariu. De ce? Pentru că în şcoală am învăţat orice altceva, mai puţin lucruri care să ne ajute în viaţa de zi cu zi. Nimeni nu a pomenit măcar de educaţie financiară.

Aşadar, am luat legătura cu un consultant care mi-a explicat ce opţiuni aveam în acel moment. Nu mi-am permis să pun deoparte o sumă prea mare, dar m-am gândit că “puţin” e mai bine decât “nimic”. Mi-am deschis un cont bancar (de fapt, o asigurare de viaţă cu economisire) unde am depus periodic o sumă stabilită prin contract.

Opt ani mai târziu, contul a “crescut” şi sumele acelea derizorii nu mai par chiar aşa de neimportante. Opt ani mai târziu, şi familia a mai crescut. Cel care îmi era pe atunci iubit mi-a devenit soţ, avem doi copii şi o casă a noastră. Acum, ne gândim la economiile făcute ca la o investiţie pentru viitorul copiilor.

Ce vreau să vă spun este că deşi astăzi este posibil să vi se pară inutil să depuneţi 100 lei lunar într-un cont, peste 8 sau 10 sau 15 ani veţi realiza că suma aceea de care v-aţi lipsit în fiecare lună vă poate ajuta acum să plecaţi într-o vacanţă, să vă schimbaţi mobila aceea oribilă sau doar să vă cumpăraţi un laptop ori o bicicletă.

Și totuși, ne permitem să economisim?

Nu suntenţi siguri că puteţi pune deoparte fie şi o sumă foarte mică? E simplu să faceţi un calcul:

1. Calculaţi totalul veniturilor pe familie.

2. Estimaţi cheltuielile lunar (mâncare, haine, produse de curăţenie etc.).

3. Calculaţi totalul facturilor lunare şi al datoriilor (rată, taxe şcolare).

4. Luaţi în calcul şi o sumă lunară pentru situaţii de urgenţă (medicale, avarii, etc.).

5. Scădeţi din venituri suma tuturor cheltuilelilor estimate/preconizate.

Astfel ajungeţi să aflaţi dacă şi cât este posibil să economisiţi lunar. În cazul în care vă dă cu minus (de preferat să fie cu plus), va fi nevoie să umblaţi puţin la cheltuielile lunare, să mai renunţaţi la o bluză nouă, o pereche de cercei, o bere cu băieţii ori la un pachet de ţigări. Sau poate umblaţi puţin la venituri (schimbaţi jobul, vă renegociaţi salariul).

O școală altfel, Școala de bani by BCR

Din fericire, pentru cei care ştiu la fel de puţin ca mine despre cum să faci bani sau ce să faci pentru a economisi, Şcoala de Bani by BCR este cel mai bun sfetnic, un program gratuit de educaţie financiară destinat tuturor celor care vor să aibă parte și de o altfel de educație.

Şcoala de bani este cel mai bun ajutor pe care îl poate primi un tânăr care doreşte să fie responsabil, care se gândeşte la viitor şi la faptul că independenţa financiară nu se câştigă stând cu mâinile în sân.

Acest program este un prim pas spre a te ajuta pe tine, cel de mâine, dar şi pe copiii tăi, să vadă cu alţi ochii tot ceea ce înseamnă economisire şi investire. Tot ce aveți de făcut este să vă înscrieți pentru un seminar în care veți primi informații valoroase despre ce opțiuni de gestionare a banilor aveți. În plus, nu vă costă nimic, doar puțin din timpul liber.

Și nu vă faceți griji, nu este vorba despre o modalitate de a vă prezenta produsele băncii, Școala de bani nu conține plasare de produse, scopul acesteia fiind unul educativ.

Voi aveți un cont de economii? Ori puneți banii la saltea? Dacă nu nu știți sau nu vă puteți hotărî care este cea mai potrivită alegere, mergeți la Școala de bani!

*Acest articol a fost scris pentru proba 6 din competiția SuperBlog 2018 – Pași pentru a deveni independent financiar.

0 Comments
Tags:

lacrimioara

Reply your comment