Sărăţele cu brânză şi chimen

saratele cu branza

 

La noi în casă (ca în multe alte familii) se găseşte mereu ceva de ronţăit. Avem un sertar cu bunătăţi pentru copii, la care are acces cel mic şi sertarul nostru cu bunătăţi. Pentru cel mic, în special, aleg să pregătesc aceste bunătăţi în casă, iar cum timpul nu-mi permite să petrec prea multe ore în bucătărie, mereu apelez la reţete simple şi rapide. Reţeta aceasta de sărăţele cu brânză şi chimen am încropit-o din ceva brânză proaspătă de capră, făină, ouă şi muştar. La care am adăugat chimen şi mac. A avut un mare succes la copii, dar şi la adulţi. Iar faptul că se pregătesc super rapid este un mare plus pentru cei care nu au timp (sau dispoziţia) să aştepte prea mult.

Ingrediente sărăţele cu brânză şi chimen

300 gr brânză proaspătă

300 gr făină (+ 50 gr, în funcţie de cât de uscată este brânza)

3 ouă

1 lingură muştar de Dijon

2 linguri chimen

1 linguriţă sare

1 linguriţă praf de copt

1 gălbenuş de ou pentru uns sărăţelele

mac, susan sau chimen pentru presărat pe sărăţele

făină pentru întins aluatul

 

Mod de preparare sărăţele cu brânză şi chimen

  1. Într-un castron se amestecă făina (300 gr), sarea, praful de copt, chimenul, brânza, muştarul şi ouăle. La început folosiţi o lingură de lemn şi când aluatul începe să se lege, frământaţi cu mâna doar cât să obţineţi un aluat omogen.
  2. Dacă aluatul este mult prea lipicios, mai adăugaţi şi restul de 50 de gr de făină.
  3. Aluatul obţinut nu trebuie să fie uscat, ci uşor lipicios.
  4. Lăsaţi aluatul să se odihnească 10-15 minute la frigider.
  5. Preîncălziţi cuptorul la 200 de grade.
  6. Scoateţi jumătate din aluat pe o suprafaţă bine înfăinată şi întindeţi cu sucitorul o foaie groasă de maxim 1 cm (sărăţelele vor mai creşte la copt). Dacă vreţi sărăţele mai crocante, întindeţi foaia de aproximativ 0.5 cm.
  7. Cu un cuţit ascuţit tăiaţi sărăţele de aproximativ 1,5 cm lăţime şi 10 cm lungime.
  8. Aşezaţi sărăţelele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeţi-le cu gălbenuş de ou şi presăraţi mac, susan, chimen sau sare grunjoasă, după bunul plac.
  9. Coaceţi sărăţelele la 200 de grade timp de 15-20 minute, în funcţie de cât de crocante şi rumenite le doriţi.
  10. Procedaţi la fel şi cu restul aluatului. Veţi obţine 2 tăvi mari cu sărăţele.
  11. Când sunt gata, lăsaţi-le să se răcească în tavă. Dacă nu le mâncaţi imediat, rezistă 2-3 zile puse într-o caserolă închisă.

saratele cu branza

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline