Quiche cu somon afumat şi spanac

 

De-a lungul timpului am mâncat şi pregătit mai multe variante de quiche, dar cel cu somon afumat este de departe preferatul meu. Ce-i drept, sunt subiectivă, eu fiind mare fan somon de orice fel. Abia acum am reuşit să găsesc reţeta perfectă de aluat de tartă şi cea mai bună combinaţie de umplutură, aşa că am simţit că este momentul să vă împărtăşesc şi vouă cea mai bună variantă de quiche cu somon afumat şi spanac.

Ingrediente

Pentru aluat

200 gr făină

125 gr unt 82% grăsime

un praf de sare

50 ml apă foarte rece

Pentru umplutură

100 gr spanac crud

jumătate de ceapă

2 grăunţe usturoi

2 linguri ulei de măsline

200 ml smântână pentru gătit

200 ml lapte

150 gr ricotta

50 gr caşcaval Gouda

50 gr parmezan ras

100 gr somon afumat

4 ouă

sare şi piper

nucşpară măcinată

câteva roşii cherry

Preparare quiche cu somon afumat şi spanac

Aluat

1. Untul rece se taie cubuleţe.

2. În vasul unui robot de bucătărie se mixează făina, untul, sarea şi apa rece.

3. Când compoziţia capătă aspectul unor bobiţe care încep să se adune, scoateţi aluatul pe blatul de lucru şi frământaţi-l cu mâinile (foarte repede) formând o bilă.

4. Înveliţi aluatul în folie alimentară şi întindeţi un disc de aproximativ 15 cm diametru.

5. Puneţi aluatul 10 minute la congelator sau o oră la frigider înainte de a-l folosi.

NOTĂ: este foarte important ca untul şi apă să fie reci, să nu mixaţi prea mult aluatul şi să îl manevraţi cât mai repede când îl scoateţi pe blatul de lucru.

Încălziţi cuptorul la 200 de grade.

6. Scoateţi aluatul din folie şi întindeţi rapid o foaie subţire (pudraţi bine cu făină atât blatul de lucru, cât şi suprafaţa aluatului pentru ca acesta să nu se lipească), suficient de mare cât să se potrivească unei forme de tartă cu diametrul de 26 cm.

7. După ce aţi întins foaia, pudraţi din nou cu făină suprafaţa acesteia şi rulaţi-o uşor pe un sucitor. Transferaţi astfel aluatul în tavă, derulându-l încet. Eu aşa reuşesc să pun aluatul în tavă fără să-l rup.

8. Înţepaţi aluatul cu furculiţa din loc în loc şi lăsaţi-l cinci minute la congelator sau 20 în frigider.

9. Când scoateţi aluatul de la rece acoperiţi-l cu hârtie de copt şi puneţi peste hârtia de copt orez sau boabe de fasole, asftel aluatul nu se va umfla neuniform în timpul coacerii, păstrându-şi forma.

10. Aluatul astfel acoperit îl coaceţi 10 minute în cuptorul încălzit la 200 de grade. Dupa cele 10 minute, îndepărtaţi cu grijă orezul/fasolea şi hârtia de copt.

11. Coaceţi încă 10 minute aluatul descoperit, la 200 de grade.

Umplutură

1. Într-o tigaie încingeţi cele două linguri de ulei de măsline şi căliţi usturoiul şi ceapa tocate mărunt.

2. Când acestea se înmoaie, adăugaţi spanacul tocat grosier şi gătiţi-l la foc mediu până când se evaporă toată apă pe care acesta o lasă.

3. Daţi spanacul deoparte, să se răcească şi ocupaţi-vă de restul ingredientelor.

4. Într-un bol amestecaţi ouăle, smântâna, laptele, sare, piper, nucşoara şi ricotta.

Asamblare

1. În aluatul de tartă copt după indicaţiile de mai sus, aşezaţi pe rând spanacul sotat (dacă încă mai este umed, stoarceţi-l într-o sită), somonul afumat rupt bucăţele mici, caşcavalul Gouda ras sau tăiat cubuleţe mici.

2. Adăugaţi apoi amestecul de ouă, smântână, lapte, ricotta şi condimente.

3. Tăiaţi în jumătăţi roşiile şi puneţi-le cu partea tăiată în jos, peste umplutură.

4. Presăraţi parmezanul ras.

5. Coaceţi tarta 25 de minute la 200 de grade.

Quiche-ul este gata pentru a fi devorat, dar vă recomand să aşteptaţi cuminţi măcar preţ de 15 minute, astfel va fi mult mai uşor de tăiat şi servit.

Vă doresc poftă bună!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline