Plăcintă cu iaurt şi stafide

placinta cu iaurt

 

Suntem toţi mari iubitori de plăcinte, fie că sunt sărate sau dulci, cu foi fine, foietaj sau aluat dospit (preferata noastră este plăcinta aceasta cu brânză sărată dar nu refuzăm nici o plăcintă coaptă în tigaie). Plăcinta cu iaurt şi stafide este cea la care recurg de câte ori cumpăr prea mult iaurt – am obiceiul ăsta – şi nu se îndură nimeni să îl mănânce ca atare. Iar pentru că nu îmi place să folosesc în exces zahărul, de cele mai multe ori o pregătesc fără strop de zahăr, stafidele fiind suficient de dulci pentru gustul meu.

Ingrediente plăcintă cu iaurt şi stafide (8 porţii)

6 foi fine de plăcintă – adică mai puţin de jumătate de pachet

5 ouă

500 ml iaurt (minim 3,5% grăsime)

100 gr stafide aurii

100 ml suc de portocale

coaja rasă de la o lămâie mică

50 gr unt topit

1 gălbenuş de ou- pentru uns

opţional – 5 linguri de zahăr

 

Mod de preparare plăcintă cu iaurt şi stafide

Notă: *eu am folosit de această dată iaurt de capră 4% grăsime, dar am încercat şi varianta cu iaurt grecesc – cea mai bună – şi cu iaurt din lapte de vacă 3,5% grăsime.

  1. Preîncălziţi cuptorul la 220 de grade.
  2. Puneţi stafidele la hidratat în sucul de portocale.
  3. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Amestecaţi gălbenuşurile cu zahărul (dacă folosiţi), iaurtul şi coaja de lămâie.
  4. Bateţi albuşurile spumă.
  5. Încorporaţi încet albuşurile în compoziţia de gălbenuşuri şi iaurt.
  6. Alegeţi tava – eu am folosit o tavă rotundă de yena cu diametrul de 26 cm. Ungeţi tava cu puţin unt topit, folosind o pensulă.
  7. Aşezaţi o foaie de plăcintă în tavă, ungeţi cu unt, puneţi a doua foaie, ungeţi iar cu unt şi puneţi şi a treia foaie. Marginile celor trei foi de plăcintă vor rămâne peste pereţii tăvii, astfel că vă vor folosi la acoperirea plăcintei.
  8. Puneţi jumătate din compoziţia de ouă+iaurt peste foile de plăcintă. Presăraţi jumătate din stafidele hidratate (scurse de sucul de portocale). Acoperiţi cu o foaie de plăcintă pe care o ungeţi cu unt, apoi aşezaţi o a doua foaie. Şi de această dată marginile foilor de plăcintă vor rămâne în afara tăvii.
  9. Puneţi cea de-a doua jumătate de compoziţie de ouă+iaurt, restul de stafide şi acoperiţi cu ultima foaie de plcăintă.
  10. Ungeţi cu restul de unt topit şi aranjaţi frumos marginile foilor de plăcintă din primul şi al doilea strat.
  11. Ungeţi plăcinta cu gălbenuşul bătut cu un strop de apă.
  12. Coaceţi în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 30-35 minute, până când plăcinta se rumeneşte.
  13. Scoateţi plăcinta din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească bine înainte să o tăiaţi.

Să aveţi spor şi poftă!

placinta cu iaurt

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline