Musaca de vinete

musaca de vinete

Zilele trecute mi-am întrebat soţul ce ar avea el poftă să mănânce, iar răspunsul lui a fost atât de prompt şi hotărât încât nu am putut să îl refuz: musaca. Deşi de obicei pregătesc musacaua cu cartofi, de data această am zis să încerc o variantă mai light, dacă pot spune aşa. Am înlocuit cartofii cu vinete şi am folosit câte 400 gr de carne foarte slabă de porc şi vită. Pe deasupra am renunţat la sosul bechamel şi am pus un strat subţire de ouă amestecate cu puţină smântână cu 12% grăsime. Aşa a ieşit bunătatea asta de musaca de vinete din care am mâncat la prima masă câte două porţii (dacă tot am zis că e light).

Ingrediente musaca de vinete (8 porţii)

800 gr carne tocată slabă (eu am folosit vită şi porc în cantităţi egale)

2 vinete mari

3 linguri ulei de floarea soarelui

2 morcovi

2 cepe

1 păstârnac

jumătate de ardei capia

3 grăunţe de usturoi

200 ml bulion

o legătură pătrunjel

150 ml smântână

3 ouă

sare şi piper

 

Mod de preparare musaca de vinete

  1. În primul rând spălaţi bine toate legumele.
  2. Vinetele (nu le curăţaţi de coajă) se taie în rondele groase. Se încinge o tigaie antiaderentă şi se rumenesc rondelele de vinete pe ambele părţi.
  3. Se scot vinetele pe o farfurie şi se lasă deoparte cât ne ocupăm de sosul de carne.
  4. Ceapa, morcovii, ardeiul, usturoiul şi păstârnacul se toacă mărunt.
  5. Puneţi uleiul într-o tigaie încăpătoare şi când s-a încins, adăugaţi ceapa şi usturoiul şi căliţi-le câteva minute, până când ceapa devine sticloasă.
  6. Adăugaţi restul legumelor (morcovii, ardeiul şi păstârnacul), amestecaţi şi căliţi-le 5 minute la foc mediu.
  7. Puneţi peste legume carnea, bulionul, 100 ml apă, jumătate de linguriţă de piper şi o linguriţă de sare.
  8. Amestecaţi bine, puneţi un capac şi lăsaţi să fiarbă 15 minute la foc mediu (amestecaţi la fiecare 5 minute).
  9. Gustaţi sosul de carne şi potriviţi de sare şi piper.
  10. Într-un vas ceramic sau o tavă aşezaţi un strat de rondele de vinete, presăraţi sare şi apoi turnaţi jumătate din sosul de carne. Procedaţi la fel cu celelalte rondele de vinete şi a doua jumătate din sosul de carne.
  11. Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade şi coaceţi pentru 30 de minute
  12. Într-un bol amestecaţi smântâna, ouăle, un praf de sare şi puţin piper, apoi turnaţi peste musacaua care a stat deja 30 de minute la cuptor.
  13. Mai coaceţi încă 15 minute sau până când se rumeneşte la suprafaţă.
  14. Musacaua de vinete se serveşte caldă, cu o lingură de smântână grasă. Puneţi alături o salată verde sau o porţie de ardei copţi şi cu sigurnaţă ceţi avea parte de o masă pe cinste.

Poftă bună!

musaca de vinete

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline