Koshari – orez cu linte în stil egiptean

koshari

Acum mai bine de doi ani am mâncat pentru prima dată koshari, o mâncare egipteană pe bază de orez, linte verde, paste, sos de roşii acrişor şi aromat cu mult chimion. Am avut norocul să fie gătită chiar de o egipteancă, aşa că m-am îndrăgostit pe loc nu doar de koshari, ci şi de chimion, un condiment minune. De atunci m-am tot chinuit să reproduc rețeta și gustul, așa cum mi le aduc eu aminte. Zilele trecute am reușit în sfârșit să fac asta și sunt super încântată, așa că trebuie să vă împărtășesc și vouă rețeta.

Vă avertizez de pe acum că veți folosi o mulțime de oale și vase, dar dacă pregătiți toate ingredientele în paralel, scurtați considerabil timpul de gătire. Marele avantaj este că nu trebuie să tocați decât 2 cepe și 2 grăunțe de usturoi, deci măcar de asta scăpați.

Ingrediente Koshari (3-4 porţii)

1 cană linte verde

1 cană orez

2 cuișoare

2 păstăi cardamom

1 cană paste melcişori

un sfert de cană fidea

1 ceapă

3 linguri ulei de floarea soarelui

 

Pentru sos

1 cană bulion de roşii

1 cană apă

1 ceapă

2 grăunţe usturoi

2 linguri ulei de floarea soarelui

zeama de la o lămâie

2 linguriţe chimion măcinat

sare, piper

Mod de preparare koshari

  1. Puneți la fiert lintea verde într-o cantitate suficientă de apă (adăugați și puțină sare în apă). Fierbeți la foc mediu până când lintea este pătrunsă dar nu fiartă prea mult.
  2. Puneți orezul într-o crăticioară și rumeniți-l puțin pe „uscat”. Adăugați două căni de apă fierbinte, un praf de sare, cuișoarele și cardamomul. Acoperiți cratița și fierbeți orezul la foc mic până când absoarbe toată apa (nu ridicați capacul, nu amestecați). Opriți focul și lăsați orezul deoparte 5 minute.
  3. Rumeniți pastele și fideaua într-o tigaie încinsă, tot pe „uscat”, 1-2 minute, amestecând continuu. Puneți la fiert pastele și fideaua în apă clocotită (în care ați pus și un praf de sare). Fierbeți pastele „al dente”.
  4. Feliați foarte subțire o ceapă și căliți într-o tigaie bine încinsă (fără ulei) amestecând continuu. În felul acesta se elimină apa din ceapă. Apoi, când ceapa s-a înmuiat, adăugați cele trei linguri de ulei și prăjiți ceapa până când se rumenește. Scoateți ceapa crocantă pe servețele pentru a îndepărta uleiul.
  5. Pentru sosul de roșii, tocați o ceapă și usturoiul mărunt.
  6. Într-o crăticioară încingeți 2 linguri de ulei și căliți ceapa și usturoiul. Adăugați chimionul, sare, piper și zeama de lămâie, bulionul, apa. Fierbeți sosul la foc mic până când se îngroașă puțin. La sfârșit potriviți de sare și piper.
  7. Acum, având toate ingredientele pregătite, puteți servi koshari-ul.koshari
  8. Într-o farfurie, puneți pe rând un strat de paste și fidea, orez, linte verde și sos de roșii (toate în cantități aproximativ egale). Amestecați și puneți ultimul ingredient, ceapa crocantă.
  9. Toată munca depusă va fi meritat din plin și veți avea parte de cea mai bună mâncare altfel pe care ați încercat-o.

koshari

koshari

Să aveți spor și poftă!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline