Focaccia cu cimbru şi roşii

focaccia

Atunci când îţi place atât de mult mâncarea italienească pe cât ne place nouă, este imposibil să nu-ţi placă şi focaccia, o pâine dintr-un aluat similar celui de pizza, dar puţin mai hidratat decât acesta (fiind astfel mai moale). Deşi de cele mai multe ori mă opresc la reţeta de focaccia simplă, astăzi m-am gândit că ar fi cazul să pun ceva în plus. 

Cum aveam roşii proaspete şi cimbru verde (ambele din mica mea grădină), nici că mă puteam gândi la ceva mai potrivit. 

Ingrediente focaccia cu cimbru şi roşii

  • 500 gr făină albă
  • 300 ml apă călduţă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 linguriţă mică de sare
  • 1 pliculeţ drojdie uscată (7 gr)
  • jumătate de linguriţă zahăr
  • o linguriţă oregano uscat

Pentru topping

  • 10 roşii cherry
  • 2-3 crenguţe cimbru
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri parmezan ras

Mod de preparare focaccia cu cimbru şi roşii

  1. Drojdia se amestecă cu apa călduţă, uleiul de măsline şi zahărul. Apoi se lasă deoparte 5 minute până când începe să facă spumă (semn că drojdia e activă).
  2. Într-un bol mare se cern împreună făina şi sarea. Apoi se adaugă şi oregano uscat.
  3. Se pune amestecul de drojdie+apă+ulei peste ingredientele uscate şi se frământă bine timp de 5 minute.
  4. Aluatul trebuie să fie foarte moale şi bine aerat. 
  5. Se unge bolul cu ulei de măsline, se pune aluatul şi se acoperă cu o folie alimentară.
  6. Se lasă o oră la dospit.
  7. După ce a trecut o oră, se răstoarnă aluatul din bol direct într-o tavă.
  8. Se întinde cu grijă, doar cu degetele, într-o foaie de aprox 35×20 cm. Aluatul trebuie să aibă în jur de 2-3 cm grosime.
  9. Roşiile cherry se taie în jumătăţi şi se aşază cu faţa în sus, în aluat.
  10. Se presară şi cimbrul verde, apoi parmezanul.
  11. La sfârşit se stropeşte cu uleiul de măsline.
  12. Preîncălziţi cuptorul la 250 de grade (până se încălzeşte cuptorul, focaccia mai creşte puţin).
  13. Se coace focaccia la 250 de grade pentru 20 de minute.
  14. Când este gata (rumenă şi crocantă la exterior, dar pufoasă la interior), se lasă 5 minute să se răcească în tavă, apoi se scoate pe un grătar.
  15. Mare grijă, roşiile vor rămâne fierbinţi chiar şi după ce focaccia va fi la o temperatură numai bună pentru a fi mâncată.
  16. Se serveşte caldă, dar este la fel de bună şi rece, împreună cu mozzarella şi puţin prosciutto (o depozitaţi într-o cutie pentru pâine sau în pungă, pentru a rămâne moale). 

Să aveţi spor şi poftă!

focaccia

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Cristina Toth spune:

    Arata atat de apetisant, incat as face chiar acum. Cumpar maine rosii si fac. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline