File de somon în sos de ardei copţi

somon in sos de ardei copti

Mi-am dat seama de curând că în ultima perioadă am ajuns să mâncăm peşte doar la cuptor, pregătit simplu, cu puţină sare şi zeamă de lămâie. De cele mai multe ori este cea mai bună modalitate de a găti peştele, mai ales dacă vorbim de un peşte alb, slab. Totuşi, când vine vorba despre somon îl prefer pe cel gătit în tigaie, rapid şi cu un sos gustos. Dacă de obicei aleg un sos simplu şi acrişor, de data aceasta am vrut ceva altfel.

În vara am copt mai mulţi ardei pe care i-am curăţat şi i-am congelat (puşi câte 3 într-o pungă). Acum, de câte ori am poftă de sos de ardei copţi sau de hummus cu ardei copţi, scot o pungă şi mă apuc de treabă. Iar combinaţia dintre somon, ardeiul copt şi smântână mi se pare absolut demenţială. Câteva bucheţele de broccoli blanşat sunt tot ce mai trebuie pentru o masă completă.

Dacă vă plac reţetele pe bază de peşte, în special somonul, vă recomand să încercaţi rondelele de somon unse cu pesto sau somonul la grătar alături de cartofi noi rumeniţi.

 

Ingrediente somon în sos de ardei copţi

aprox 600 gr file de somon (tăiat în 4)

3 ardei capia copţi şi curăţaţi

jumătate de ceapă roşie

2 grăunţe de usturoi

200 ml smântână lichidă

2 linguri ulei de măsline

50 ml apă

sare şi piper

o legătură mărar

zeamă de lămâie – după gust

500 gr broccoli

Mod de preparare somon în sos de ardei copţi

  1. Somonul se spală şi se tamponează cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta apa. Se asezonează cu sare şi piper.
  2. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt.
  3. Într-o crăticioară se încinge uleiul de măsline şi se călesc ceapa şi usturoiul la foc mediu.
  4. Se adaugă ardeii copţi, tăiaţi în bucăţi mari, se pune şi apa. Se fierb 3 minute.
  5. Se pune smântâna şi se lasă la foc mic pentru 5 minute, amestecând din când în când.
  6. Cu ajutorul unui mixer vertical se pasează până obţineţi un sos fin.
  7. Se potriveşte sosul de sare şi piper, apoi se adaugă mărarul tocat.
  8. Se încinge o tigaie mare (nu puneţi ulei) şi se pun file-urile de somon întâi cu partea fără piele în jos. Se prăjesc astfel 3 minute şi apoi se întorc şi se mai prăjesc încă 3 minute.
  9. Se adaugă sosul peste somon, se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă la foc mic 5 minute.
  10. Pentru broccoli se pun la fiert 2 litri de apă cu sare. Când apa clocoteşte se pun bucheţelele de broccoli şi se fierb câteva minute, în funcţie de cât de crocant sau moale vă place.
  11. Pentru servire, aşezaţi pe farfurie câteva bucheţele de broccoli (pe care presăraţi sare), un file de somon şi câteva linguri de sos de ardei copţi. Stropiţi cu zeamă de lămâie.

Dacă nu reuşiţi să daţi gata toate cele patru file-uri de somon, puteţi să le „reciclaţi” la următoarea masă. Pur şi simplu mărunţiţi peştele cu o furculiţă şi amestecaţi sosul şi somonul cu paste fierte al dente. Risipa de mâncare nu este niciodată un lucru bun, aşa că sunt adepta mâncării „reciclate”.

Să aveţi spor şi poftă!

somon in sos de ardei copti

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline