Eclere cu cremă de lămâie

ecler

Deşi ne plac foarte mult eclerele, recunosc că este prima dată când mă încumet să le pregătesc în casă. Avem deja câteva locuri în care mergem special pentru eclere, ne facem plinul şi apoi nu ne mai trebuie o perioadă lungă. Totuşi, astăzi mi-am luat inima în dinţi şi mi-am spus că este momentul să mă pun la treabă. 

Ce a ieşit, vedeţi în poze. Eu mă declar mai mult decât mulţumită. Cojile au ieşit perfect, uscate şi crocante. După ce le-am umplut, le-am lăsat câteva ore şi s-au înmuiat puţin, exact aşa cum speram.

Plecasem la „drum” cu gândul de a le umple cu o cremă de vanilie, dar în final mi-am dat seama că o cremă de lămâie, uşor acrişoară, ar fi mai pe placul nostru. Până seara m-am trezit că nu mai era nici urmă de ecler în casă. E de bine, nu?

Ingrediente pentru cojile de eclere (16 bucăți) 

  • 100 ml apă
  • 100 ml lapte
  • 150 ml ulei
  • un praf de sare
  • 150 gr făină albă
  • 4-5 ouă medii

Ingrediente pentru crema de lămâie

  • 200 ml smântână pentru frişcă
  • 200 ml lapte
  • 3 gălbenuşuri
  • 5 linguri rase de zahăr
  • 3 linguri amidon de porumb
  • 1 lingură extract de vanilie
  • sucul şi coaja de la jumătate de lămâie

Mod de preparare eclere cu cremă de lămâie

Cojile pentru eclere
  1. Apa, laptele, uleiul şi sarea se pun împreună într-o oală şi se pun la fiert la foc mediu.
  2. Când încep să clocotească, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă viguros. Eu prefer să folosesc o lingură de lemn pentru că mi se pare mai „de încredere”.
  3. Se lasă pe foc (amestecând continuu) încă un minut.
  4. Se dă aluatul deoparte şi se lasă să se răcească (trebuie să ajungă la temperatura camerei).
  5. Cu ajutorul unui mixer se încorporează pe rând ouăle.
  6. Puneţi câte un ou în aluat şi mixaţi până când aluatul este omogen, iar oul absorbit în totalitate.
  7. Procedaţi în acest fel cu primele 4 ouă. Ultimul ou îl puneţi într-un bol şi îl bateţi puţin cu o furculiţă.
  8. Adăugaţi treptat câte un sfert din acest ultim ou. Compoziţia nu trebuie să fie prea moale, ci să aibă o consistenţă similară unei creme de brânză (eu am folosit jumătate din ultimul ou).
  9. Aşezaţi hârtie de copt într-o tavă şi fixaţi-o cu puţin aluat (în cele 4 colţuri ale tăvii, puneţi foarte puţin aluat şi apoi puneţi hârtia de copt). Astfel hârtia rămâne lipită de tavă şi va fi mai uşor să formaţi eclerele.
  10. Puneţi aluatul într-un poş (la care ataşaţi capătul simplu, rotund) şi formaţi în tavă bastonaşe de aproximativ 7-8 cm. Lăsaţi suficient loc între ele pentru că se umflă foarte mult – eu am pus doar 8 eclere în tava mare de la cuptor.
  11. Coaceţi eclerele timp de 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, reduceţi temperatura la 180 de grade şi mai coaceţi încă 20 de minute. Este foarte important să nu deschideţi uşa cuptorului în primele 20 de minute.
  12. Lăsaţi cojile de eclere să se răcească înainte de a le umple cu crema de lămâie.
Crema de lămâie
  1. Amestecaţi într-o crăticioară cu fundul gros, smântâna, laptele şi zahărul.
  2. Fierbeţi la foc mic până când începe să clocotească.
  3. Într-un bol amestecaţi cele 3 gălbenuşuri cu amidonul.
  4. Turnaţi compoziţia lichidă fierbinte peste gălbenuşuri, amestecând continuu.
  5. Apoi, turnaţi înapoi în crăticioară şi puneţi din nou să fiarbă la foc foarte mic.
  6. Adăugaţi extractul de vanilie, zeama de lămâie şi coaja rasă.
  7. Fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, până când crema se îngroaşă.
  8. Puneţi crema într-un bol curat, acoperiţi cu folie alimentară (apăsaţi uşor folia pentru a se lipi de suprafaţa cremei. În felul acesta nu se va forma o acea pojghiţă) şi lăsaţi crema să se răcească, de preferat la frigider.
Asamblare eclere cu cremă de lămâie

Când s-au răcit atât cojile, cât şi crema, puteţi să umpleţi eclerele. Cel mai simplu este să folosiţi un poş. 

Tăiaţi partea superioară a cojilor, umpleţi eclerele, apoi puneţi la loc capacele. Eu le-am decorat cu puţină ciocolată topită, dar puteţi doar să presăraţi zahăr pudră.

ecler

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline