Covrigi pufoși cu susan

Covrigii au devenit în ziua de astăzi un mic-dejun ales de mulți dintre noi, covrigăriile fiind luate cu asalt de adulți grăbiți și înfometați încă de la primele ore ale dimineții. Recunosc că și eu mai apelez uneori la varianta aceasta, mai ales atunci când mă trezesc târziu și nu am timp de altceva. Dar pentru că prefer să știu ce mănânc, am încercat să găsesc o cale de mijloc, așa că am zis să încerc să îi pregătesc singură.

Și pentru că preferații mei sunt covrigii cu susan, am ales să presar din belșug susan, dar sunt la fel de buni cu mac sau chiar simpli, doar cu puțină sare. Bineînțeles că sunt delicioși proaspăt scoși din cuptor, dar cum nu am posibilitatea să coc o tură de covrigi în fiecare dimineață, îi fac de duminică seara, iar imediat după ce se răcesc îi pun într-o caserolă mare, închisă ermetic. Astfel se păstrează moi și delicioși. Dimineața îmi iau un covrig (sau doi) și un iaurt și sunt gata de o nouă zi.

Ingrediente covrigi cu susan (pentru 8 bucăți)

250 ml lapte călduţ

125 ml apă călduţă

50 ml ulei de floarea soarelui

50 gr unt

1 pliculeţ drojdie uscată

jumătate linguriţă zahăr

jumătate linguriţă sare

2 ouă

aproximativ 500 gr făină albă

opţional – seminţe de susan sau mac

Preparare covrigi cu susan

  1. Într-un bol mic se amestecă laptele, apa, uleiul, drojdia şi zahărul. Se lasă deoparte câteva minute până când începe să facă spumă.
  2. Într-un bol încăpător (este de preferat să folosiţi un robot de bucătărie), amestecaţi doar 400 gr din făină şi sarea.
  3. Când amestecul de lichide şi drojdie începe să facă spumă, puneţi-l peste făină.
  4. Adăugaţi şi untul moale şi albuşurile celor 2 ouă (păstraţi gălbenuşurile).
  5. Porniţi robotul de bucătărie – sau frământaţi temeinic aluatul până când devine elastic. Va dura aproximativ 5 minute dacă folosiţi robotul şi 10 dacă frământaţi manual.
  6. În cazul în care este nevoie, mai adăugaţi treptat câte o lingură de făină, pentru a obţine un aluat nelipicios.
  7. Scoateţi aluatul din bol şi formaţi o bilă. Puneţi bila de aluat într-un bol curat, presărat cu făină.
  8. Acoperiţi aluatul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi-l la dospit o oră, într-un loc călduţ – cuptor este locul cel mai potrivit.
  9. După ce aluatul s-a dospit, împărţiţi-l în opt bucăţi egale.
  10. Pe acestea, la rândul lor, împărţiţi-le în 2.
  11. Modelaţi din fiecare biluţă un şnur de grosimea unui deget.
  12. Răsuciţi cele două şnururi şi închideţi aluatul răsucit pentru a forma covrigul.
  13. Procedaţi la fel pentru următorii 7 covrigi.
  14. Aşezaţi covrigii în tavă, pe hârtie de copt şi lăsaţi-i încă 20-30 de minute să crească.
  15. Bateţi cele 2 gălbenuşuri rămase cu o lingură de lapte sau de apă şi ungeţi covrigii.
  16. Presăraţi susan, mac sau sare.
  17. Coaceţi covrigii 20 de minute la 200 de grade.
  18. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi covrigii să se răcească.
  19. Dacă nu îi mâncaţi pe toţi imediat, îi puteţi păstra într-o caserolă bine închisă, astfel nu se vor întări.

Să aveţi spor şi poftă!

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inline
Inline