Ciorbă a la grec

ciorba a la grec

Fie vară, fie iarnă, când eşti mare ciorbar, nici nu are importanţă câte grade sunt în termometru, aşa că o porţie de ciorbă a la grec este binevenită şi, mai mult decât atât, chiar dorită. De când a descoperit ciorbele cu smântână soţul meu le preferă pe acestea în locul celor clasice. Tocmai acesta este şi motivul pentru care ciorba a la grec este cea pe care o pregătesc cel mai des.

Ingrediente ciorbă a la grec

  • 1 kg pulpe de pui sau curcan, cu os
  • 3 litri apă
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei gras roşu (sau kapia)
  • 1 ceapă mare
  • jumătate de dovlecel
  • 1 cartof
  • 300 ml smântână (de preferat să fie mai grasă, minim 20%)
  • 3 gălbenuşuri
  • 2 grăunţe de usturoi
  • zeamă de lămâie
  • sare şi piper proaspăt măcinat
  • o legătură de pătrunjel

Mod de preparare ciorbă a la grec

  1. Se spală carnea în apă rece.
  2. Se curăţă şi se spală toate legumele.
  3. Într-o oală încăpătoare se pun la fiert pulpele în cei 3 litri de apă. Se adaugă şi o linguriţă de sare.
  4. Când se formează spumă la suprafaţa apei, se adună cu spumiera. 
  5. Se toacă legumele:  morcovii, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ardeiul şi ceapa se toacă mărunt, dovlecelul în cubuleţe ceva mai mari, iar cartoful se taie în cuburi cât o îmbucătură.
  6. După ce aţi adunat spuma din oala în care fierbe carnea, adăugaţi legumele.
  7. Se fierbe la foc mic până când atât carnea, cât şi legumele sunt moi.
  8. Se scoate carnea pe un tocător şi se rupe sau se taie în bucăţi cât o îmbucătură.
  9. Se pune carnea înapoi în oala cu ciorbă, iar oasele se aruncă.
  10. Într-un bol se amestecă smântâna cu gălenuşurile şi cu usturoiul pisat.
  11. Se adaugă treptat câte un polonic de ciorbă peste amestecul de mai sus. Este suficient să adăugaţi 5 polonice de ciorbă. În felul acesta smântâna cu gălbenuşurile ajung la o temperatură mai mare.
  12. Luaţi oala de ciorbă de pe foc.
  13. Turnaţi înapoi în oală tot conţinutul bolului şi puneţi din nou la fiert la foc foarte mic pentru încă 5-10 minute. 
  14. După ce aţi stins focul, potriviţi ciorba de sare şi piper, adăugaţi şi zeamă de lămâie (în funcţie de cât de acră vă place) şi pătrunjel verde tocat.

Să aveţi spor şi poftă!

ciorba a la grec

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline