Biban de mare în stil asiatic – Jamie Oliver

biban de mare

Zilele trecute am fost la cumpărături şi m-am „agăţat” de doi bibani de mare pe care aveam de gând să îi bag la cuptor împreună cu nişte broccoli. Dar când am ajuns acasă mi-am dat seama că de data aceasta mi-aş dori altceva. Ceva rapid, uşor, sănătos. Aşa că am pus mâna pe cartea cu „Găteşte în 15 minute” a lui Jamie Oliver şi am dat peste această reţetă grozavă pentru biban de mare în stil asiatic.

Deşi peştele este gătit foarte simplu (practic înăbuşit), sosul este cel care face toţi banii şi transformă un preparat banal într-unul demenţial. Până şi soţul a fost dat pe spate de varianta aceasta de a găti bibanul de mare. 

Ingrediente biban de mare în stil asiatic (2 porţii)

  • 2 bucăţi biban de mare (aprox 500 gr)
  • 2 felii de ghimbir
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 linguriţă lemongrass uscat
  • 1 legătură mică de pătrunjel
  • 2 cepe verzi
  • 2 linguri sos de soia
  • o lingură sos de peşte
  • 1 lingură ulei de susan
  • 1 lămâie verde

Pentru garnitură

  • o conservă lapte de cocos
  • orez basmati, cât să umpleţi conserva de lapte de cocos (aprox 300 gr)
  • 1 varză bok choi

Mod de preparare biban de mare în stil asiatic

Peştele

  1. Se curăţă şi se spală bine bibanul de mare.
  2. Se crestează de 5 ori fiecare peşte pe ambele părţi, până la os.
  3. Se sărează şi se aşază într-o cratiţă mare sau într-o tavă cu pereţii înalţi. 
  4. Se dau în clocot 400 ml apă.
  5. Se pune apa clocotită peste biban şi se acoperă cratiţa/tava cu un capac sau cu un strat dublu de folie de aluminiu.
  6. Se găteşte peştele la foc mediu timp de 10 minute pe o parte şi apoi încă 7 minute pe cealaltă parte.
  7. Cât se găteşte bibanul de mare, vă puteţi ocupa de sosul asiatic.

Sosul în stil asiatic

  1. Se curăţă ghimbirul şi usturoiul.
  2. Se pun în cana unui blender cele două felii de ghimbir, usturoiul, ceapa verde, pătrunjelul (păstraţi câteva frunze pentru a garnisi), lemongrass-ul uscat, 2 linguri sos de soia, o lingură sos de peşte, 1 lingură ulei de susan, zeama de la 1 lămâie verde şi 100 ml apă.
  3. Se blenduiesc bine de tot ingredientele de mai sus.

Garnitura

  1. Se pune laptele de cocos la fiert împreună cu aceeaşi cantitate de apă (folosiţi conserva în care a fost laptele de cocos pentru a măsura). 
  2. Când încep să fiarbă se adaugă puţină sare şi orezul (folosiţi conserva în care a fost laptele de cocos, plină cu orez).
  3. Când dă în clocot, daţi focul mic şi acoperiţi cu un capac.
  4. Se fierbe la foc mic până când orezul absoarbe tot lichidul, aprox. 10 minute.
  5. Când este gata, amestecaţi uşor cu o furculiţă.
  6. Varza bok choi se spală foarte bine, se taie în jumătate pe lungime şi se găteşte 10 minute la abur sau se fierbe 5 minute în apă clocotită.

Servire

  1. Se pune un biban de mare pe o farfurie şi se adaugă 2 linguri de sos peste el.
  2. Lângă peşte se pun 2-3 linguri generoase de orez şi jumătate de varză bok choi.
  3. Garnisiţi cu frunzele de pătrunjel păstrate.

Sosul este grozav de gustos şi fresh, iar orezl lipicios şi aromat. Reţeta aceasta este încă o dovadă a faptului că Jamie Oliver nu dă greş niciodată. 

biban de mare

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Inline
Inline